Viktig med balanse


Tankesmien Agenda har lansert en rapport om integrering, med en rekke forslag til tiltak. Jeg og Alexander ble tidlig enige om at vi skal skrive noe om det sammen. Alexander startet ut med en liten tyvstart på det hele med et innlegg på sin egen blogg, niqab, barnehijab, svømmeundervisning og hijab. Overraskende nok dreier blogginnlegget seg altså om niqab, barnehijab, svømmeundervisning og hijab.

Jeg tenkte at jeg burde gjøre noe av det samme, så startet vi på resten av Agendarapporten på samme fot når vi enn får gjort det. Noe av dette har vi jo skrevet om sammen før, så det kommer kanskje ikke som noen overraskelse med våre standpunkter her. Jeg har vært litt usikker på forbud mot barnehijab, selv om jeg tidligere også har vært svært kritisk til det. La meg for ordens skyld presisere at vi snakker om bruk av hijab på barn i skolen.

For meg er bruk av hijab på barn en uakseptabel seksualisering av barn. Jeg ser at noen muslimer har trukket frem bruk av bikini som et svar på dette. Virkelig, sender noen foreldre sine døtre i bikini på skolen vil jeg absolutt problematisere det også. Hva så med barn som ønsker det selv, spør mange. Det er mye barn ikke får lov til. Bilkjøring f.eks. Jeg vokste opp på landet, og hadde venner som kunne kjøre bil i 12 års alderen. De fikk lov til å prøve, men på gårdsplassen, ikke på gata. Barn som vil bruke hijab og være som eldre søstre eller mødre, kan gjerne gjøre det på fritiden, men altså ikke på skolen. Skolen bør ikke være en arena for religiøs markering, rett og slett. La barn være barn, også når de insisterer på å ikke være det.

Når det er sagt, hijabbruk hos voksne kvinner er noe helt annet. Så lenge det ikke er snakk om tvang, så kan enhver kle seg akkurat sånn som de vil. Jeg har også tidligere vært sterkt kritisk til niqab bruk, men ikke villet gå inn for forbud men heller en dialog. Jeg har beveget meg vekk fra dette, da vi ser at de ekstreme miljøene lukker seg enda mer vekk hvis de ikke utfordres kontinuerlig. Viktigheten av det å kunne se den andres ansikt er viktig i samfunnet vårt, og ansiktstildekning er allerede forbudt i det offentlige rom. Det bør og omfatte niqabbruk.

Vi har jo skrevet en del om svømmeundervisningen på kaffeprat, og jeg mener det er en helt nødvendig del av allmenndannelsen i Norge. Jeg er heller ikke noen tilhenger av at barn skal bruke et plagg som burkini. Når det er sagt, så er det altså igjen snakk om barn, igjen snakk om skolen. Det generelle forbudet mot burkini som vi har sett i deler av Frankrike og saken med en eldre muslimsk kvinne som blir tvunget til å ta den av under oppsyn av flere bevæpnede politifolk er helt absurd og absolutt å fordømme på det sterkeste. Frankrikes tidligere manglende interesse i å ta tak i flere utfordringer blir nå i denne saken erstattet med en motbydelig ønske om å kle av kvinner. Dette er speilbildet av f.eks. Irans påbud om bruk av hijab. Det er like feil og like dumt.

Så jeg lander på stort sett det samme som Alex, dog med litt annen argumentasjon. Resten får vi ta over den neste koppen med kaffe.

Blogglistenhits

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *